Dynamiten uppfanns 1866 i Krümmel av Alfred Nobel. Alfred Nobel var en svensk uppfinnare. Han är en av dem mest berömda uppfinnarna genom tiderna. Genom hans uppfinningar blev han både känd och rik. Trots att Nobels uppfinning användes till till krig tyckte Alfred att han hade gjort en insats för freden. När dynamiten uppfanns blev det lättare att spränga stenar och berg. Dynamit är ett sprängämne som används i tunnlar och till gruvarbeten, vilket behövdes på Alfreds tid. I dynamiten finns ett sprängämne där det som exploderar heter nitroglycerin. När man tänder på ämnet så sätts Nitroglycerinet i rörelse och det blir en explosion. Idag tillverkar man dynamit av dinitroglykoal, det är mycket säkrare och billigare en nitroglycerinet. Dynamiten har ersatts av Dynamex.

 

 

Alfreds historia
Alfred Nobel föddes den 21 oktober 1833 i Stocholm. Han var son till Immanuel Nobel och Andrietta Ahlsell. Alfreds far var uppfinnare, och det var det som Alfred också ville arbeta med när han blev stor. Han och hans pappa började som småningom experimentera med nitroglycerin. Alfred och hans far startade senare ett företag där dem tillverkade nitroglycerin i vinterviken(1864). Det var mycket farligt i fabrikerna så många personer omkom. Samma år omkom hans lillebror Emil i en explosion. Därefter slutade Alfreds far sin tillverkning av nitroglycerin, men Alfred fortsatte ändån att göra nitroglycerin stabilt. Hans mål var att skapa ett sprängmedel som var effektivt och säkert. Alfred prövade att blanda ämnet med bland annat kol, cement och sågspån men inget av det funkade. Alfred kom då på lösningen, tändhatten. Tändhatten är en laddning som antänder andra spräng ämnen. Några år senare kom han på en deg som var lätt att forma och sprängde bra. Alfred döpte uppfinningen till dynamiten som betyder kraft på grekiska. 1867 fick han patent på sin uppfinning.

1894 ägde Alfred 93 stycken företag i Europa. Alfred nobel dog 1896 i Italien. I Alfred Nobels testamente stod det att hans 33 miljoner skulle användas till en speciell fond som skulle varje år dela ut priser. Kategorierna som priserna delas ut i är kemi, fysik, fysiologi, medicin, litteratur och fredsarbete. Idag har vi en speciell dag som är döpt efter Alfred Nobel och på den dagen delar man ut priser, så som Alfred Nobel ville.

Min åsikt
Samhället hade nog inte sett ut som det gör idag om inte dynamiten hade uppfunnits. Vi hade inte kunnat tagit oss fram på dem vägarna eller spår vi åker på idag. Vi hade varit mycket mer begränsade än vad vi är idag. Dynamiten har påverkat vårt samhället både positivt och negativt. Jag tycker att dynamiten är en viktig uppfinning. Uppfinningen är inte alls miljövänlig och påverkar mycket på miljön. Dynamiten har varit så farlig så många människor har dött. Det är dåligt att dynamiten har används till krig och andra obehagliga saker.

Bok: Alfred nobel

http://angsnassexor.moobis.se/2014/01/17/dynamit-en-viktig-uppfinning/
http://www.tekniskamuseet.se/1/1910.html

 

Kommentera

Publiceras ej